torstai 30. heinäkuuta 2015

Lähdekriittisyys, no miksei?!

Parrakas Mies-blogi on hyvän hengen ja kaiken muun kuin poliittisten asioiden tai tuomitsevuuden tai minkään halveksimisen lähde, mutta yksi asia meikäläistä savuttaa korvia melkein joka päivä nettiä ja eritoten Facebookia selatessani. Nimittäin lähdekritiikittömyys! Saatetaan kiukkupäissään linkata omalle facebook-seinälle ihan mitä vaan, kun otsikko tai tekstin sisältö on tarpeeksi viiltävää!  Mutta sitten saatetaan unohtaa tarkistaa ja miettiä sitä, että onko kaikki lukemani aina ihan totta?
Tässä maassa, ja eritoten maailmassa, on paljon asioita väärin, enkä lähde nyt luettelemaan erikseen, että mikä on ja mikä ei. En siksi että olisin pelkuri, ja en uskaltaisi sanoa mielipidettäni julki, vaan siksi että se ei mielestäni ole tässä nyt olennaista.
Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi minä voisin ostaa domainin, joka voisi olla vaikka "totuusmedia.fi", tai "kansa-uutiset.fi" tai jotain muuta yhtä uskottavaa(eikä ne aina ole edes kauhean uskottavia, mikä se v***u-uutiset nyt olikaan...) ja ruveta kynä vaahdossa kirjoittelemaan sinne ihan mitä vaan, totuuksina, tai mielipiteitäni fakta-muodossa. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että meistä jokainen otsikon nähdessään, ja vaikka tekstinkin luettuaan, katsoo kerran, mistä lähteestä nämä ovat, minkä verkkosivun alla tämä tapahtuu, ja jos jotain kerrotaan totena, löytyykö tästä totuudesta lähdeluettelo, ja onko se lähdeluettelo uskottava. Sillä säästytään ylimääräiseltä verenpaineelta, ja isommassa kaavassahan tuollainen puolitotuuksien tai jopa keksittyjen faktojen uskominen ja eteenpäinjakaminen voi aiheuttaa suurtakin haittaa, niin itselleen kuin ympärillä olevilleen!
Sitten on tämä ryhmä, joka ei jaksa lukea otsikkoa enempää, mutta on sen otsikon kautta jo niin raivoissaan, että housut repee ja facebook poksuu! Sitten kun linkin avaa, niin itse tekstissä asia onkin hiukan toisin, kuin mitä otsikossa sanotaan. Ja se taas johtuu näistä klikkaustavoitteista. Media pistää mahdollisimman härskin ja raflaavan otsikon, jotta sivulle saadaan klikkejä, ja sitä kautta tienataan lisää. Ja taas Facebook naukuu raivoa!

Joten ihmiset, muistakaa vanha sanonta: kaikki mitä internetissä lukee, ei välttämättä ole totta. Ja se on saletti ku Moskovan baletti!
"Jumalauta, parrassa on paskaa!! (no ei oo...)"

2 kommenttia: