maanantai 18. tammikuuta 2016

Kuinka saan parran kasvamaan?

Huono parrankasvu mietityttää monia. Minultakin on monesti kysytty, että sanos nyt millä parran saa kasvamaan kunnolla. No, pureudutaanpa seuraavassa aiheeseen hiukan.

Parrankasvu on yksilöllistä. Moni mies haluaisi varmasti kasvattaa parran, mutta leuasta ei puske kunnolla karvaa, jos ollenkaan. Joillain partakarva saattaa olla hyvin haurasta, tai harvaa. Partaa saattaa kasvaa vain tietyille alueille naamassa, hyvin epätasaisesti. Itseasiassa harvalla parta kasvaa tasaisen pitkästi joka puolelle.
Joillain taas parrankasvun voimakkuus voi olla häiritsevää. Joku ei välttämättä haluakaan kasvattaa naamareuhkaa, mutta leuka on päättänyt toisin. Aamulla ajettu leuka on jo iltapäivällä "Ridge Forresterilla menee huonosti"-pituudessa. Tasan ei siis aina käy onnenlahjat. Tai tässä tapauksessahan kyse on valitettavasti geeneistä, eikä onnesta.

Parrankasvun heikkous tai voimakkuus ei ole kuitenkaan selitettävissä kovinkaan yksinkertaisesti. Jotkut ajattelevat että se johtuu testosteronin määrästä, että tuuheapartaisemmalla olisi enemmän testosteronia kuin haituvaleukaisella. Näin asia ei kuitenkaan ole.

Kyse on perintötekijöistä.  
 "Niiltä, joilla on huono parrankasvu, puuttuu perintötekijä jollekin osalle solunsisäistä prosessiketjua, jota partakarva vaatii kasvaakseen." 
(Naver, Thorsson, Bergstedt: Partakirja)


 Olen myös törmännyt tämän parrankasvatusharrastukseni parissa usein kysymykseen, voiko parrankasvua edistää jollakin tavalla. Ja asiantuntioiden vastaus on yksiselitteisen lohduttomasti, että ei. "Oikotietä onneen" ei ole.
 


Biotiini voi olla yksi apukeino ihmisille, jotka kärsivät hiusten harvenemisesta. Mutta onko siitä apua parralle?
Minultakin on kysytty, onko minulla tietoa, miten biotiinivalmisteiden käyttö vaikuttaa parrankasvuun tai tuuheuteen.

Biotiiniahan siis esiintyy ihmisen kehossa luonnostaan, ja se onkin ihmiselle välttämätön vitamiini, jonka puutteesta saattaa ilmetä melkoinen määrä erilaisia oireita, mm. luukato, hiustenlähtö, hilseily, anoreksia, masennus...
Markkinoilla onkin suuri määrä erilaisia biotiinivalmisteita, joilla hoidetaan ennenaikaista hiustenlähtöä, iho-oireita, ja hermoston toimintaa.

Sain hiljaittain kommentin somen kautta eräältä parrakkaalta mieheltä, joka on syönyt apteekista saatavia biotiinikapseleita, jotka sisältävät biotiinia 10 000-kertaisen määrän normaaliin biotiinintarpeeseen verrattuna, ja hän on ollut tyytyväinen tuloksiin. Se ei kuulemma nopeuta tai lisää partakarvan määrää, mutta tuuheuteen siitä on apua. Jo kasvaneeseen partaan se ei kuulemma tuo enää tuuheutta, mutta uuden karvan kasvussa tuuheus näkyy. Tuloksia alkaa kuulemma näkyä muutaman kuukauden käytön jälkeen. Samalla vahvistuvat myös kynnet ja hiukset.
Eli tämän kokemuksen perusteella kasvuun biotiinillakaan ei pääse vaikuttamaan, mutta tuuheuteen ehkä!
Tämä ei kuitenkaan ole minkään valmistajan tai apteekin maksettu mainos. Täytyy muistaa, että erilaiset valmisteet toimivat jokaiselle hiukan yksilöllisesti. Itselläni ei ole omakohtaista kokemusta,
ja biotiinin vaikutukset ovat tieteellisesti edelleen hiukan kiistellyt. Mutta se on kuitenkin harmiton vitamiini, joten suurta vahinkoa ei saa aikaiseksi jos sellaista haluaa kokeilla.

Parrankasvu voi kuitenkin alkaa myöhemmälläkin iällä. Joillakin parta on alkanut kasvaa vasta yli 40-vuotiaana. Minäkin luulin pitkään, että minulle ei kasva parta, eikä se varmaan vielä reilu parikymppisenä kunnolla kasvanutkaan, mutta nyt olen jo melko tyytyväinen siihen. Mutta ei se kasvu ole minullakaan tasaista. Partakarva on selkeästi pidempää keskellä leukaa, kuin esimerkiksi leukaperien päällä. Mutta niitä täydellisiä partojahan on vain instagramin maagisilla partamalleilla.

Joten, lopputulemana, aika on ainoa keino parempaan parrankasvuun. Olemassa olevaa partaa voi ehkä saada tuuheutettua, mutta parta-Substralia ei löydy. Ei ainakaan oikeasti toimivaa.
Jep jep...

Joten ei muuta kuin penkki eteisen peilin eteen, hyvä asento, ja odottelemaan sitä naaman peittävää leukakarvoitusta!


-A-J/Parrakas Mies12 kommenttia:

 1. Itse huomasin puolen vuoden aasian matkalla parran tuuheutuneen selvästi. Liekö auringon d-vitamiini, ilmankosteus vai auringon pilkut vaikuttaneet. Kynsiä sai myös olla jatkuvasti leikkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä söit tuon matkan aikana? Oliko jotakin tavallisesta poikkeavaa? Itsellä ainakin niin sanottu "lomaparta" kasvaa aina paremmin, kun

   1) saa aurinkoa enemmän
   2) syö riittävästi rasvaa (aij että, grillimakkaraa)
   3) ei stressaa elämästä

   Hyvä elämä = parempi parta.

   Poista
 2. Hyvä artikkeli, kirjoitus sulta. Ite oon 18-vuotias nuorimies (kohta 19v! alle 2kk päästä...) ja parta kokoajan kasvaa nopeammin ja nopeammin, tuuheammin, isommalle alueelle. Eli parrankasvu/naamakarvoituksen kasvu kiihtyy koko ajan!

  Toivottavasti jo pian saa kunnon partaa ja viiksiä. Pitää kattoa miten käy kun tänä vuonna Movember 2016 ;) hyvä tapahtuma/juttu tuo movemberi. hauska. Sit myöhemmin partaöljy ja ehkä partakampa niin hyvä tullee.

  VastaaPoista
 3. Minulla maitotuotteiden välttäminen lisää parran kasvua ja alueita joissa parta ei kasva on vähemmän.

  VastaaPoista
 4. Jos sinulla on heikko parran kasvu voi yrittää minoksidiili forte. Se on saatavilla ilman reseptiä ja ovat saatavilla apteekeissa. Muutaman kuukauden kuluttua, parta alkavat kasvaa. Voit harkita vuoden kuluttua. Kaipaat parta, se voi olla sen arvoista. Se on vain huono hiusten kasvua kallon joten voit kokeilla omalla vastuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa komppaan huono suomi -miestä tässä. Minoksidiili (eng.minoxidil) toimii ja useilla kasvaa vuoden kuurilla posliinista jopa kokoparraksi. Youtube on täynnä näitä videopäiväkirjoja, itsekin olen nyt kuurilla ja ennen viikset&leukaparran lisäksi paljaat posket ovat täynnä kasvuvaiheessa olevia oikeita pysyviä partakarvoja. Kannattaisi Parrakkaan Miehenkin tsekata faktat kuntoon ennen tuomitsemista ;)

   Poista
 5. Moro, Joskus on kysytty myös, että miten tuo naama on aina niin musta sulla, että en oikeen itsekkään osaa sanoa eikä siihen mitään kikka kakkosia ole, että lieköhän tuo on jostain mies eli hormoneista kiinni, Että nykyäänhän tuo hiusraja pakenee ja alkaa sisäkumi paistaa jo, Mutta naama on että sillä vois vaikka huonekaluja hioa. Aamulla kalttaat naamaas niin saat jo puolilta päivin tehdä sen uudestaa, et muuten ei muuta joutais tekemäänkään kun hankaamaan lärviään koko päivän. Et siinäsuhtees oon ite luovuttanu. :D Kaikkeem muualle sitä karvaa sois tulla mutta naamaan se vaan änkeää. Parta alko kasvaa itselle jo yläaste-ikäisenä :) Ja onhan ne parrakkaat miehet kieltämättä komeitakin :)

  VastaaPoista
 6. itsellä parta rupesi jo kasvamaan 12-13 vuoden iässä ja ensimmäisen sähköisen parta koneeni sainkin 13v joulu lahjaksi ja seuraavana uotena jouduin jo opettelee partahöylällä ja vaahdolla kun alkoi kasvaa niin tummaa ja pitkää sänkeä että kone ei hoitanut tehtäväänsä. samoin myös isäni ja pappani kertoivat eli kyllä sukujuurista jotain hyötyä on

  VastaaPoista
 7. Mulla alkoi parta kasvaa jotain 13-vuotiaana. Rintakarvoja ei ollut ollenkaan, ennenkuin yli kolmekymppisenä alkoi "Hinku ja Vinku" rinnassa lisääntyä. Nyt parta kasvaa päivässä tummaksi raastinraudaksi ja rinnassakin hentoinen tumma peite. Mutta hiusraja nousee, kulmakarvat roikkuu ja korvakäytävistä ja sieraimista sojottaa mustia karvoja.

  Kokeneempi vanhempi mies sanoikin, että miehellä karvojen määrä on vakio, niitten paikka vain iän myötä muuttuu.

  VastaaPoista
 8. Ennen vanhaan sanottiin,että käytä kanan ulostetta ja pikeä.Laita kanan ulostetta suuhun ja ulkopuolelle pikeää.Kanan ulouste työntää ja piki vetää.

  VastaaPoista
 9. Amfetamiiinin käyttö tuplaa parran kasvun määrän

  VastaaPoista
 10. Parta kasvaa sopivassa seurassa. Tilastoin etäisänä asian seuraavasti: poika oli luonani ajoittain joinakin viikonloppuina ja parta kasvoi vain harvemmin, eli trimmausväli piteni. Seuraavaksi poikani pääsi exän uuden exän vainoista turvakodista useammin luokseni, partani kasvoi tuuheemmin ja trimmit tiivistyivät. Kolmanneksi poikani asui oman tahtonsa mukaan kolmen viikon jaksoissa luonani ja tuli murrosikään: tämä vaihe johti parrankasvuni nopeaan lisääntymiseen, liekö syynä ilmapiiri, puheet vai ”sattuma”? Poika löysi vaimon ja muutti omaan kotiinsa, jolloin parta tasaantui kasvunsa mukaan. Summarum: 20 vuoden naisenpuute vaikutti hormoonitasooni olosuhteiden mukaan. JK. Äsken ostamani Remingtonin hiustrimmerin ansiosta ei enää viiksien poistaminen onnistu, joten odottelen rikkoutuneiden koira- ja hiustrimmereiden jälkeen uudestaan komeana viiksekkäänä miehenä sopivien naisten kontaktipintaa uskoen parempaan.

  VastaaPoista