maanantai 22. helmikuuta 2016

Onko parta tabu työmaailmassa? Ota kantaa!

Olen tätä miettinyt omaltakin kohdaltani, ja nyt kun eräs lukija myös ehdotti blogitekstiä aiheesta, niin otetaanpa asiasta selvää!

Eli, oletko törmännyt työelämässä kokoparrallisena ongelmiin? Onko siitä hallaa vai hyötyä? Kerro, millä alalla työskentelet ja hieman kokemuksia, niin minä koostan pienen reportaasin aiheesta!

Voit kommentoida tämän postauksen alle, tai lähettää viestiä minulle sähköpostilla parrakasmies(at)gmail.com tai Facebookissa Parrakkaan Miehelle! Kaikki info käsitellään tietysti nimettömänä, että no worries! Olisi hienoa saada mahdollisimman kattavasti tietoa, miten Suomi suhtautuu työmaailmassa nykyään isoihin partoihin!

Palataan aiheeseen!


-A-J/Parrakas Mies

11 kommenttia:

  1. IT-alalla olen ja eipä tuo meikäläisen naamakarvoitus ole ketään häirinnyt, ei siitä kyllä ole tainnut olla mitään urakehitystä kohentavaakaan hyötyä.

    VastaaPoista
  2. It- Alalla ei mitään estettä. Kaupan alalla piti olla siisti. Riippuu todella paljon työnantajasta. Ei pitäis olla este millekään työpaikalle.

    VastaaPoista
  3. Siisti toki pitää olla, mutta ei hoidettu parta tee ketään epäsiistiksi. Asiakasrajapinnassa itsekin töitä teen.

    VastaaPoista
  4. Ei täälläkään mitään ongelmaa. Palvelualalla asiakaskontakteissa johtavassa asemassa. Hyvä meininki

    VastaaPoista
  5. Tilinauhassa lukee metallinpintakäsittelijä, eikä ole parrasta tullut sanomista. Kasvatuksen alkuvaiheessa toki pientä naljailua. Taannoin kävi verstaalla vieraita kiinasta, kovasti kiinnosti parrakasmies. Kaverikuvia räpsittiin kiinaan ihmeteltäväksi.

    VastaaPoista
  6. Omalla kohdallani asenteet on ollut vähän niin ja näin. Olen metsäalalla työskennellyt ja siellä annettiin pitää parta, itselläni siis suht pitkä parta noin 20-25cm leuasta ja nyt kasvattamassa siitä hiukan pidempää. Ei taida parta haittaa kun työskentelee metsässä yksin mutta alaa vaihtaessani olen törmännyt "parta rasismiin" ainakin kerran. Olen tehnyt enemmän nyt eri alojen hommia ja eri kohtelua saanut ihmisiltä joiden kanssa työskentelen, useimmiten parrasta ei välitetä mutta on siitä nälvimistä tullut kanssa, onneksi harvemmin.

    Olen ollut työtön nyt 8kk kun on töitä ollut heikosti tarjolla ja kun on noissa työhaastatteluissa tultu käytyä niin voisin antaa niistä vähän kommentteja. Kerran on ihan suoraan kysytty että olenko valmis ajamaan partani pois jos tulen valituksi työhön. Työ oli siis yleisen tapahtuman järjestämistä ja itse tapahtumassa olisin sitten toiminut jonkin sortin oppaana. Kysyin että mikä parrassani on vikana, tämä haastattelija sanoi että lapset saattavat pelätä partaani ja asiakaspalvelussa pitää olla siisti. Omasta mielestäni pidän parrastani hyvää huolta ja pidän sen siistinä mutta ei tämän haastattelijan mielestä ja en usko että lapset pelkäävät partaani mutta en tiedä siitä sitten, naapuruston lapset eivät ainakaan pelkää. Kyseessä oli kuitenkin 3-4 viikon työ maksimissaan niin kieltäydyin. Ei koskaan ole muissa työhaastattelu tilanteissa kysytty että voinko leikata partani tai kommentoitu sitä sen paremmin, tosin muutamasta jäänyt sellainen maku suuhun että eivät ole tykänneet parrasta ollenkaan mutta ehkä se on ollut vain mielikuvitustani.

    En tiedä onko parrasta ollut enemmän haittaa kun hakee työpaikkaa mutta olen vahvasti sitä mieltä että jos ihmiset tuomitsee minut partani tai muun ulkonäön perusteella niin en kyllä halua heille töihin. Samanlainen ihminen olen kuin muutkin. Parta jää roikkumaan leukaan niin kauan kun minä sen omilla ehdoillani haluan pois ajaa.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Postityöntekijänä käsittelen lähetyksiä postikeskuksessa ja parrasta ei ole ollut mitään haittaa, eikä sanomista ole tullut. Muitakin parrakkaita löytyy työkavereista.

    Siinä vaiheessa, jos parta alkaisi olla zz top luokkaa, niin ymmärtäisin parran olevan turvallisuusriski koneilla työskennellessä. Muuten en ainakaan omalla alalla näe sen mitenkään olevan haitallinen.

    Asiakaspalvelutehtävissäkään siistityn parran ei pitäisi koskaan olla ongelma, mutta yksittäisiä henkilöitä löytyy aina joita jokin asia ärsyttää tai häiritsee. Oli se sitten tatuoinnit, parta tai vaikka violetit hiukset. Onneksi tässäkin olen ollut huomaavinani edistystä hieman parempaan suuntaan. Ainakin kauppojen kassoilla on alkanut näkyä persoonallisempia asiakaspalvelijoita kuin ennen.

    VastaaPoista
  9. Olen nuorisotyössä ja teen pääsääntöisesti töitä alakouluikäisten kanssa. Ei mitään ongelmaa eikä kommentointia parrasta. Tai kerran sain kommentin kun aloitin kasvattamaan partaa. Yksi tokaluokkalainen tokaisi, että; hei, sulle on kasvanut viikset.

    VastaaPoista
  10. Olisi muuten hyvä jos ihmiset ilmoittaisivat kuinka pitkiä heidän partansa ovat, itseäni ainakin kiinnostaisi. En usko että työpaikoilla pahoitetaan mieltä lyhyestä parrasta. Samalla täytyy kyllä sanoa että on ollu piristävää lukea että suurimmalla osalla on ollut hyviä kokemuksia, ollaan tässäkin alueella menossa oikeaan suuntaan nähtävästi!

    VastaaPoista
  11. Kokemuksen syvä rintaääni10.8.2016 14.50

    Kiinnostava aihe tosiaan!

    Tällä hetkellä opiskelen. Itsellä ei kokemusta vielä työelämästä parran kanssa kun on itselle vielä sen verran uusi kokemus (alle vuosi). Kerron silti kokemuksia erilaisesta maailmasta, koska sen tavallaan voisi laskea jo työksi sillä se oli elämäntapa ja "työpanos" tuli joka kuukausi raportoida sihteerille.

    Itsellä siis uskonnollinen kulttitausta (syntynyt siihen) joka vaatii koko elämän uhraamista heidän työnsä tekemiseen, toisten mukaan vetämiseen ja lahjoitusten antamiseen. Ollessani porukoissa vielä mukana parta oli kielletty. Viikset taisi olla hiljaa sallittu Suomen mantereella, mutta harvoilla niitä oli; tiedän ehkä yhden.

    Syy parran kieltoon taisi julkisesti olla nykyään "epäsiisteys" (vaikka olisikin siististi leikattu ja pidetty), mutta veikkaan että kyseessä oikeasti on se että kultti on ameriikan mantereella syntynyt miljoonabisnes ja ameriikoissa bisnesmiehillä ei yleensä ole partaa. Totuus itse partakiellosta tosin johtuu yhdestä edesmenneestä silloisesta johtajasta 1800-1900 luvulla joka käski että kellään ei saa olla partaa ja poisti parran jopa Jeesukselta(!) itseltään. Toinen syy lienee mielenhallinta. Kulteissa jäsenten elämää kontrolloidaan todella suuresti ja kun vapaus viedään valita elämän pienissä asioissa niin tällöin uhraukset kultin eteen tuntuvat suuremmilta ja lähteminen on vaikeampaa, koska täytyy kohdata se fakta että olet jättänyt suuren osan elämästä elämättä ja tekemättä. Palkinto tietenkin luvataan johtajatasolta ikuisen elämän tai autuudeen toivossa tuonpuoleisessa lähitulevaisuudessa. Itse bisnekselle jokainen lähtenyt tarkoittaa ilmaisen (= ei palkkaa) työntekijän menetystä ja verovapaan rahan (= verovapaa jos ei kolehti) menettämistä. Pelkkää psykologiaa ja dollareiden laskemista koko homma, parrasta lähtien.

    Joka tapauksessa, on sanomattakin selvää että lähdettyäni kasvatin parran - tai mitä nyt omilla geeneillä sai; posket paljaana. Ehkä tämä vielä muuttuu 30 vuoden tuolla puolen, pidetään peukkuja! Taitaa suomen työelämässä parta olla paljon hyväksytympi kun esim. bisnesameriikassa. Jos joku joskus työhaastattelussa/työsuhteessa käskemällä käskee että parta tulee leikata pois niin mieluummin sitten olen työttömänä tai menen takaisin kouluun kun alan pelinappulaksi. Yli 20 vuotta kun on sylkykuppina niin ei oikein natsaa enää. Ymmärrän toki huomautuksen jos parta olisi semmoinen todella rumasti pidetty, haiseva ja limainen juoppoparta asiakaspalvelussa tai esim. edellä mainittu ZZ Top tyylinen ylipitkä parta kun työskennellään vaarallisten koneiden kanssa. Itse en näe kummassakaan tapauksessa ongelmaa jos ne ovat työnkuvaan liittyen sopivassa määrin pidetyt. Kohtuus molemmin puolin niin lopputulos pitäisi olla positiivinen!

    Anyway, kannattaa olla ylpeä että itsellä on vapaus valita! Kaikilla ei sitä ole, harmi kyllä. Sama pätee myös muhkeisiin partoihin.

    Mukavaa loppukesää kaikille!

    VastaaPoista