keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Paritalo, uhka vai mahdollisuus, ja muita asunnon ostoon liittyviä kysymyksiä...

Nyt kun pankilta on jonkinlainen suunta annettu siihen, minkä arvoista taloa voi lähteä metsästämään, onkin tilanne hieman haasteellinen. Kuten arvata saattaa, mitä vähemmän rahaa käytettävissä, sitä vähemmän vaihtoehtoja. 
Haaveissamme on ollut omakotitalo, ja vaikka olemme valmiita tekemään paljon itse talon eteen, olisi runko, pohjaratkaisu ja piha hyvä olla kuitenkin mieleinen. Sellaista on kuitenkin kovin vaikea löytää alle 30 minuutin ajomatkan päästä Tampereen keskustasta tällä budjetilla.

Eilen meille tarjottiin paritaloa. Ajatukseni paritalosta on ollut aina hieman negatiivinen. Naapuri pitää olla todella hyvä, ja siltikään pihalla ei voi soittaa kitaraa iltamyöhään. Eli vapauksia mitä omakotitalossa on, ei ole paritalossa. 
Toisaalta, onhan monessa omakotitalossakin naapurit. Niin kuin rivitalossakin.
Tässä kohteessa ainakin paperilla ja kuvien mukaan kaikki on päällisin puolin kunnossa. Pinnoille ei tarvi tehdä käytännössä mitään. Takapiha on iso, ja siisti. Naapurin takapiha on erotettu sopivan kokoisella aidalla. Ja pihassa on 40 neliöinen lämmin autotalli. Alue on rauhallinen, mutta kohtuullisen matkan päässä työpaikoistamme.

Mutta. Kuinka pitkälle ensiasunnon osto pitää suunnitella? Onko tarkoitus ajatella että tässä ollaan loppuelämä, vai onko luonne suurinpiirtein samanlainen kuin vuokralla eläessäkin, mikään ei ole lopullista ja kaikkea voi kokeilla?

Koska onhan se omakotitalo haaveissa edelleen, mutta tässä olisi meidän budjetille loistava kohde, miinus naapurin olemassaolo. Toisaalta, eihän sitä voi tietää kuinka huippuja naapurit ovat. Elo on vain kovin tiivistä tuossa talomuodossa.

Kertokaa kokemuksia ensiasunnon ostosta, mitä kannattaa ja ei kannata miettiä?


-A-J

5 kommenttia:

 1. Jos minulta kysytään niin paritalo on ihan vihoviimeinen vaihtoehto mikäli haaveissa on omakotitalo. Siinä yhdistyvät omakotitalon ja rivitalon huonot puolet ilman mitään erityisiä etuja. Joudut paitsi tekemään piha- ja kunnostustyöt itse, myös sopimaan niistä naapurin kanssa enemmän tai vähemmän. Eikä omaa rauhaa ole sen enempää kuin rivarissa. Katselkaa mieluummin vaikka sopiva rintamamiestalo, mielellään sellainen jota ei ole ihan kauheasti rempattu 70- ja 80 -lukujen muovi&lasivillahuumassa. Ja jos ei itselle ole tuo talotyyppi tuttu niin joku asiantuntevampi mukaan katsomaan. Pintarempat muuten "täytyy" tehdä ihan varmasti parin vuoden sisään joka talossa, kyllä ne jonkun muun valitsemat seinämaalit, tapetit ja laminaatit alkavat äkkiä tuntua vierailta ;)
  Me asuttiin ihan tyytyväisenä 10 vuonna rintamamiestalossa Kuljun Kartanon nurkilla ja muutettiin pois vain koska tuli tilaisuus toteuttaa se oikea haaveemme, eli oikea maatila vähän (paljon) syrjemmästä.

  VastaaPoista
 2. Osakeyhtiöpohjainen uudehko paritalo-osake enkä enää omakotitaloon vaihtas.
  Kulut yleensäkin murto-osan omakotitalon vastaavista.
  Rintamamiestalot tikittävä aikapommi... Täällä keskisuomessa niitä piisaa pilkkahinnoilla.

  VastaaPoista
 3. Ostakaa tontti vähän kauempaa ja siihen talo pystyyn. Saa omanlaisen minkä haluaa ja jos itse pystyy tekeen/tuttujen avustuksella, säästää aika paljon.

  VastaaPoista
 4. Hyvänä pidetty rintamamiestalo on hyvä vielä pitkään sen jälkeen kun tänä päivänä rakennettu pakettitalo on laitettu lopullisesti pakettiin. Puhumattakaan talon asukkaista, jotka energiamääräysten johdosta umpitiiviiksi pikapikaa kyhätyissä älvsby-rimpuloissa sairastuvat hengityselinvaivoihin alta aikayksikön.
  Kukin tehköön silti makunsa mukaan, en mä näitä mielipiteitäni tuputa mutta kun oikein varta vasten kysyttiin ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä blogista! Oon tässä kahdessa päivässä ahminut sun koko tuotannon. Taidat edelleenkin olla ainoa joka partakokemuksista kirjoittelee. Niinpä blogistasi inspiroituneena, tilasin Shave Club Finlandista elämäni ensimmäiset partatuotteet aloittelijanpakettina ja kävinpä tänään ostamassa kirjakaupasta myös suosittelemasi Partakirjan.
  Mutta siis asiaan..
  Oma asunto on aina hyvä ostos. Ennemminhän sitä asuntoa makselee pankille, jolloin siitä tulee kuitenkin oma, kuin makselee vuokraa, jolloin asutusta ajasta ei tavallaan hyödy mitään. Ja jos tekee asuntoon vielä pintaremontin, niin sillä pystyy mukavasti nostamaan asunnon arvoa. Kun asunnossa asuu 2v niin sen saa myydä ilman, että saamastasi voitosta tarvitse maksaa veroa.
  Suosittelen siis ostamaan asunnon alueelta, jolta saa mahdollisimman hyvin myytyä eteenpäin. Jos siis unelmien kotiasi ei vielä löydy. Tietysti asuntoon tehtävä pintaremontti kannattaa ajatella niin, että käyttää järkevästi ostettuja materiaaleja. Tarkoitushan on kuitenkin saada omat rahat poikimaan ja siinä samalla asustella viihtyvämmin. En siis suosittele pistämään asuntoon parasta vaan säästämään ne asiat sitten sinne unelmien kotiin. Parhaassa tapauksessa 2v+ jälkeen löydätte sen unelmien kotinne, ja sittenhän teillä onkin jo hieman suurempi käsiraha unelmien kotia varten. Voitto+lyhennökset :)
  Tää on mun mielipide asiasta ja näin oon itse toiminut.

  VastaaPoista